Walvis en Orka Adventure

Andenes

Reisdatum 2018 (onder voorbehoud):
- Deze data voor 2018 zijn nog niet beschikbaar

Prijzen zijn per persoon:
8 daagse reis 2-pers kamer exclusief snorkelen met de Walvissen en Orka's EUR 2295,- p.p.
8 daagse reis 2-pers kamer inclusief snorkelen met de Walvissen en Orka's EUR 2495,- p.p.
Verblijf o.b.v. van een 1-persoonskamer op aanvraag.
Zie de reisbeschrijving voor de indeling van de reis.

Een snorkelexpeditie zoals je die nog nooit hebt ervaren. Snorkelen in noord Noorwegen tussen jagende orka’s en bultruggen. De ervaring is zo intens dat het je sprakeloos zal achterlaten. Na een succesvolle reis in 2015, 2016 en 2017 gaan we deze reis in 2018 weer uitvoeren in samenwerking met Casper Douma van Nature2experience.

Andenes is een kustplaats met eigen luchthaven gelegen in het district Vesterålen in de provincie Nordland in Noorwegen. Het ligt 300 kilometer ten noorden van de poolcirkel. Het is de meest noordelijke plaats van het eiland Andøya en de provincie Nordland. Andenes noemt zich ook wel de gemeente van het Noorderlicht. In Andenes bevind zich het Aurora center waar je meer informatie krijgt over dit bijzondere natuurspectabel het noorderlicht. Andenes is de perfecte locatie om als uitvalsbasis te dienen voor ontmoetingen met de meest bijzondere en indrukwekkendste dieren zoals orka's, bultrugwalvissen en vinvissen.

Verschillende diersoorten

In de periode december en januari verzamelen de haringen zich in de fjorden waar de orka’s, bultruggen en vinvissen op afkomen. Het water is erg koud met -1 graden Celsius. Boven water kan het variëren tussen de -10 en -3 graden Celsius.

De orka’s proberen een baitball te vormen van de haringen. Door het samendrijven van de haringen ontstaat er een school. De haringen worden vervolgens naar de oppervlakte gedreven zodat de orka’s de haringen een voor een kunnen opeten. De orka’s gebruiken voor het vormen van de school verschillende technieken, zoals het tonen van hun witte buik, het blazen van gordijnen van luchtbellen, het slaken van harde kreten. Soms slaan de orka’s met hun staart hard op het water. Als snorkelaar is het een intense belevenis om de jachttechnieken te zien. De bultruggen maken dankbaar gebruik van het harde werk van de orka’s en happen in een keer een grote hoeveelheid haringen naar binnen. Het is een fenomenaal gezicht en indrukwekkende ervaring om een etende bultrug te zien.

Snorkeltips

De eerste dag zal je een boottocht ervaren boven water om inzicht te krijgen in het gedrag van de dieren zodat het voor iedereen makkelijker wordt om tijdens de overige trips op het juiste moment het water in te gaan. Kleed je zo dik mogelijk aan met verschillende lagen. Een overlevingspak met reddingsvest wordt verstrekt vanuit de lokale organisatie. Qua pak raden we je een droogpak aan al heeft een semi-natpak meer bewegingsvrijheid. De water temperatuur bedraagt 0 tot -1 graden Celsius. De volgende dag vertrek je met de RIB in je snorkelduikuitrusting. Je zit in principe helemaal klaar om over boord te gaan. Zodra er een jagende groep orka’s is gevonden is, kan je op het teken van de kapitein over boord. Je gaat op de tube van de RIB zitten en laat je rustig in het water zakken met twee handen zet je je af van de rand zodat het zo min mogelijk verstoring in het water geeft. Het kan zijn dat je meerdere keren het water ingaat. De ene keer zal de groep orka’s je voorbij zwemmen, de andere keer kan je getuige zijn van hun jachttechniek. Luister te allen tijde naar de adviezen van de kapitein en boot begeleider. Zij zijn experts op het gebied van deze dieren. Het op het juiste moment te water gaan is heel belangrijk om de beste ontmoeting met deze imposante dieren te beleven. De orka’s zijn zelfbewuste dieren die met respect benaderd dienen te worden. Oogcontact met een orka is een intense ervaring. Bultruggen zwemmen hier kris kras doorheen. Ze zijn vaak het eerst zichtbaar aan hun witte borstvinnen. De dieren zijn immens. Het is het meest spectaculaire avontuur denkbaar. Je dient zelf op de RIB te kunnen klimmen. De RIB heeft een laag achterdek waar je met vinnen en al op klimt. Je maakt geen gebruik van een trap. Het is een kwestie van wachten op de juiste golf en je dan op het achterdek duwen. Je moet dus wel over een redelijke conditie beschikken. Mocht er door te harde wind niet uitgevaren worden dan is het mogelijk je dag leuk in te vullen met een alternatieve excursie. De kapitein zal hoe dan ook zijn uiterste best doen een verloren trip in te halen door eventueel een dag later een dubbele vaart te doen.

Dagprogramma en vlucht

Met de SAS vlieg je vanaf Amsterdam via Oslo door naar Tromsø en vervolgens door naar Andenes. Je dient tussen de vluchten 2 x over te stappen. Bagagevrijdom is 23 kilo (Scandinavian Airlines en Wideroe Airlines). Het is mogelijk een extra koffer van 23 kilo voor Euro 70,- per enkele reis voor de ruimbagage per persoon te boeken. Dit kan bij incheck op de luchthaven. Vluchttijden staan in het reisvoorstel weergegeven.


Reisschema:
Donderdag – Na aankomst in de avond presentatie en briefing van de week door Casper Douma van Nature2experience
Vrijdag - Eerste boottocht walvis en orka's spotten
Zaterdag - Boottocht met snorkelen en in de middag presentatie Noorderlicht en bezoek aan het Aurora center
Zondag - Vrij in te delen, optionele excursies naar de Sami bevolking of zeearenden is mogelijk
Maandag - Boottocht met snorkelen en in de middag of avond presentatie Potvissen en papegaaiduikers
Dinsdag - Boottocht met walvis en orka's spotten
Woensdag - Boottocht met snorkelen, middag vrij te besteden
Donderdag – In de ochtend vertrek vlucht naar Amsterdam
Dagindeling is afhankelijk van weersomstandigheden en is onderhevig aan wijzigingen. Bij zware zeegang kan de boot niet uitvaren en wordt er een alternatief programma gedaan.Elke avond/nacht heb je afhankelijk van het weer de mogelijkheid om het noorderlicht te zien en te fotograferen. Casper geeft gedurende de week een workshop over de Aurora fotografie.

Uitrusting en kleding

Droogpak met een zo dik mogelijk onder pak. Daarnaast is het veilig om een drijflichaam om te doen. Eventueel een loodharnas, dit bemoeilijkt wel het aan boord klimmen ietwat maar door het lood lig je stabieler in het water. Op het land is het ook snijdend koud, goede winterkleding is een must. Denk aan een skibroek, -jas maar ook aan de juiste onderkleding. Zoals thermisch ondergoed en warme truien. Kleed jezelf in meerdere lagen voor een effectieve warmte. Hetzelfde geldt voor de keuze van je schoenen, zorg voor warme laarzen denk bijvoorbeeld aan snowboots. Ook erg handig zijn handwarmers, een goede muts (of meerdere mocht er eentje nat zijn geworden tijdens de bootvaart) en warme handschoenen. Zeker omdat je in de avond vaak op de uitkijk zal staan om het Noorderlicht te zien maar ook als je de zeearenden gaat bewonderen of een hondensledetocht gaat maken, moet je jezelf wapenen tegen de koude.

Een ervaring om nooit te vergeten.

Bultrug walvis
Deelname aan de walvis en orka Adventure is een echte belevenis. Wij vroegen 2 deelnemers aan de 2015 en 2016 editie naar hun belevenissen.

Jan en Marianne Deprez: " Een prachtige vakantie waarin je ontzag krijgt voor de grootsheid van de natuur en voor de vriendelijkheid waarmee deze dieren met ons omgaan"

Esther Koning: " Nu begrijp ik waarom mensen huilend boven komen als ze dit zien"

Fotografie workshop

Iedere avond heb je kans op het zien van het Noorderlicht. Natuurlijk wil je dit ook graag mooi vastgelegd hebben met je camera. In de workshop gegeven door Casper Douma van Nature2experience, krijg je uitleg over het gebruik van de juiste ISO en sluitertijden. Ook kan de techniek Startrail worden geoefend. Deze techniek bestaat uit het stapelen (stacken) van foto's. Een voorwaarde om dergelijke foto's te kunnen nemen is dat je in het bezit bent van een camera waarvan de lens een manuele focus stand heeft. Indien mogelijk neem een laptop voor het bewerken en bespreken van de opnames mee. Daarnaast wordt er in de workshop aandacht besteed aan het bewerken van de foto's.

Verblijf accommodatie haven Andenes

In de haven zijn eenvoudige maar comfortabele huisjes te huur. Je boekt het huisje o.b.v. 2-persoons gebruik. Er zijn twee slaapkamers met ieder twee eenpersoonsbedden. Er is een keukentje met 2 pits elektrisch fornuis, een koffiezetapparaat, magnetron en koelkast. In het huisje is geen Wifi aanwezig wel in in de Brygga (gemeenschapsruimte van Sea Safari) Een ruime douche met vloerverwarming. Een woonkamer met eettafel en kleine zithoek. Handdoeken zijn aanwezig. Je loopt zo vanaf de boot naar het verblijf en vice versa. In de Brygga is er opslagruimte voor je (duik)pak. In het dorpje is restaurant Ryggen waar je voor 180 kronen (Euro 22) een maaltijd (zonder drankjes) kan gebruiken. Het is ook mogelijk om zelf wat eten in je huisje te bereiden. Uit eten en boodschappen zijn in Noorwegen ontzettend duur dus wil je de kosten enigszins binnen de perken houden is zelf eten koken wel het meest voordelig. De uitgebreide supermarkt is op loopafstand van je verblijf. Pinnen in de winkels en automaten is mogelijk.

Excursies

Bezoek de Sami. Je krijgt een goed inzicht in de cultuur van de Sami bevolking. Ze zijn de enige die rendieren mogen bezitten en daar van leven. Je mag de rendieren voederen, die in de winterperiode bij het huis worden gehouden zodat ze bijgevoerd kunnen worden. In de zomer volgen de Sami hun rendieren de bergen in.
• Ga op rendier- en elandjacht met je fototoestel wel te verstaan. Op je weg naar de Sami goed om je heen kijken. De dieren zijn schuw en zijn goed gecamoufleerd. De eland zie je voornamelijk vroeg in de morgen en zodra de schemer weer begint. Nader voorzichtig dan heb je kans op een mooie ontmoeting. Kijk ook naar het water voor een ontmoeting met otters.
• Als er voldoende sneeuw ligt, ga dan een hondensledetocht maken.
• Heb je even genoeg van de orka’s boek dan een trip naar Ringstad waar je in de Jørnfjorden de zeearenden kan spotten.
• Ga iedere heldere avond op de uitkijk staan voor het Noorderlicht.

Deze trip is ook geschikt voor niet duikers/snorkelaars, je gaat dan mee op de zodiac maar gaat het water dan niet in.

Er zijn maximaal 8 plaatsen beschikbaar, dt i.v.m. de plaatsen aan boord van de zodiac. Walvis en orka tours worden lokaal uitgevoerd door Sea Safari Andenes.

Let op, deze reis heeft een expeditie karakter en enige flexibiliteit, een goede conditie en ervaring met snorkelen is vereiste. Let op wij kunnen de natuur niet beïnvloeden en zijn afhankelijk van de weersomstandigheden en de aanwezigheid van de haring, walvissen en orka's. Iedereen die deelneemt aan deze trip dient een goede reisverzekering te hebben en wij ontvangen graag de polisnummers en maatschappij naam bij boeking van de reis.
Lees meer over deze reis
Beoordelingen
Deprez
15-01-2015
'indrukwekkende belevenissen zowel onder als boven water met deskundige begeleiding '
Miranda Duiven
15-01-2015
'Voorafgaand aan de reis was ik behoorlijk gespannen: zal ik echt orka''s en walvissen zien, want het is een behoorlijk dure reis. Maar uiteindelijk zaten we bijna elke dag tussen...

Fotoalbum

Duikcentrum

Tijdens deze reis wordt er niet gedoken en heb je de mogelijkheid om te snorkelen met de bultruggen en orka's. Kijk voor meer informatie op het tabblad accommodatie.

Data & prijzen

Vanaf 0 euro
Selecteer jouw vlucht 
 

- Vlucht Amsterdam-Oslo-Tromsø v.v. met Scandanavian Airlines en vluchten Tromsø-Andenes v.v. met Wideroe.
- Ontvangst op de luchthaven door onze lokale agent Sea Safari & Nature2experience
- Transfer Andenes luchthaven - Accommodatie v.v.(5 minuten rijden)
- Verblijf 7 nachten o.b.v. logies in een kamer huis o.b.v. 2-persoons indeling.
- Mogelijkheid tot bijboeken van aankomst pakket voor Euro 15,- per persoon (eerste benodigdheden)
- 2 ochtend walvis en orka tour Whalewatching per zodiac met afsluitende lunch. De niet snorkelaars hebben 5 whalewatching tours.
- 3 ochtenden walvis en orka tour met snorkelen (optioneel pakket) per zodiac en afsluitende lunch.
- 1 x lezing orka's en 1 x lezing Potvissen en Papagaaiduikers
- Workshop noorderlicht fotografie en bezoek Aurora center verzorgt door Nature2experience
- Workshop startrail fotografie verzorgt door Nature2experience
- Begeleiding aan boord van de zodiac door Nederlandse begeleider en kapitein.
- Gebruik overlevingspakken(tijdens whalewatching), thermo handschoenen en sneeuwbrillen voor aan boord.
- Luchthavenbelasting en brandstoftoeslagen (onder voorbehoud van wijzigingen)
- SGR en Calamiteitenfonds.
- Reserveringskosten.
- Eten, dranken en fooien
- Extra dagtochten walvis en orka watching
- Overige excursie als o.a. bezoek aan de zeearenden en Sami bevolking
Activiteiten
Extra informatie !!
Klik op het tarief van de gewenste vertrekdatum en reisduur voor uitgebreide prijsinformatie.
Bovenstaande prijzen zijn gebaseerd op de goedkoopste vluchttarieven van dit moment. Indien deze niet meer voorhanden zijn, kopen we onze vluchten tegen een duurder tarief in. Dit is zeker van toepassing gedurende de vakantieweken en kerstperiode, wees er dus op tijd bij. Eventuele vluchttoeslagen moeten we doorberekenen. Natuurlijk informeren we je hierover voordat we een boeking definitief maken. Heb je vragen neem dan gerust contact met ons op via mail of telefoon.
Klik hier voor de bagageregels per luchtvaartmaatschappij

Beoordelingen

Walvis en Orka Adventure
Andenes, Noorwegen
Deprez
15-01-2015
Walvis en Orka Adventure
'indrukwekkende belevenissen zowel onder als boven water met deskundige begeleiding '
Miranda Duiven
15-01-2015
Walvis en Orka Adventure
'Voorafgaand aan de reis was ik behoorlijk gespannen: zal ik echt orka''s en walvissen zien, want het is een behoorlijk dure reis. Maar uiteindelijk zaten we bijna elke dag tussen de walvissen en orka''s. Ik heb een topbelevenis gehad die week. Door alle indrukken leek het wel of we weken weg zijn geweest.
We hebben het huisje gedeeld met twee andere personen wat goedkoper was. Uiteindelijk bleken we allemaal op een lijn te zitten, waardoor ons verblijf daar uitstekend was. We hebben veel gelachen. Ook met de twee anders reisgenoten konden we goed opschieten.

De reis met Scandinavian airlines ging heel vlotjes, al is het in Oslo opnieuw door de douane gaan met de koffers even een heel gedoe. Op de terugweg dachten we even onze vlucht te gaan missen, omdat van Tromso naar Oslo het vliegtuig 16 minuten vertraging had opgelopen en we hadden volgens de vliegtickets maar 40 minuten overstaptijd. Dat werd dus even rennen en ''vliegen'' van de ene kant naar de ander kant van de luchthaven. Maar het is allemaal goed gekomen. Het propellervliegtuig van Tromso naar Andenes is ook een hele belevenis. Je moet het zien als een soort busdienst.
De huisjes zijn in een goede staat, al moet je als theeliefhebber wel vindingrijk zijn, want er was geen koffiezetapparaat of waterkoker te vinden. Maar ja, een avontuurlijke reis vraagt om een beetje flexibiliteit. De ligging van de huisjes zijn ideaal. Direct aan de haven en dichtbij Seasafari, zodat je niet ver hoeft te lopen.
Ze spreken over alternatieve programma''s, maar kijk zelf even wat je wilt doen. Je kunt dit regelen bij Sea Safari, maar stem dit wel af met hun, want het uitvaren van de boot is nogal weersafhankelijk. En de zeearendensafari is bv 3 uur rijden, dus dit kun je niet meer op de dag zelf reserveren als de orkasafari uitvalt.
Het noorderlicht was bijna elke avond te zien. De ene keer heel vroeg en op de ander avond heel laat. Het begint met een witte band in de lucht en denk niet dat het een wolk is....daar zijn twee reisgenoten mee de mist ingegaan. Als je twijfelt, moet je het gewoon even fotograferen. Als je dan kleur ziet is het Noorderlicht.
Dat we een soort van privé-gids hadden, was wel ideaal. Hij is zelf fotograaf en met een beetje uitleg kom je een heel eind met fotograferen. Met hem zijn we ook een dag met de auto''s van Sea safari het eiland rondgereden.
En dan de Orka en walvissen safari zelf. Dit is echt overweldigend. Op de meeste dagen hebben we echt overal Orka's en walvissen gezien en natuurlijk ook een paar keer ertussen gelegen. Wel is het niet altijd mogelijk om te snorkelen vanwege de veiligheid en zit je misschien de hele tijd op de boot zonder dat je hebt kunnen snorkelen. Een tip: ga helemaal klaar zitten met de vinnen aan, want je kunt ineens te horen krijgen dat je kunt springen. Wij waren namelijk een keer te laat en dus een kans gemist.
Een dag konden we niet uitvaren vanwege de storm en de andere dag waren er geen vissersboten op zee en voeren we slechts achter twee walvissen aan. Op die dag zaten de haringen te diep en hebben de orka's een ''off-day''.
Zorg er in ieder geval voor dat je goed gewapend bent tegen de kou (een dag heb ik tegen onderkoeling aangezeten; de gevoelstemperatuur was die dag -20 graden); droogpak is toch het beste en lood is niet echt nodig; zorg voor een waterdichte zak waar je camera''s in kunt opbergen die niet nat mogen worden; de boot gaat behoorlijk te keer op de golven waardoor de spullen niet altijd droog blijven.
Uiteten en boodschappen zijn behoorlijk duur. Wij zijn soms uiteten gegaan en een paar keer gewoon een maaltijd uit de supermarkt gekocht.
Voor twee personen uiteten met een wijntje erbij, ben je algauw rond de 80 euro kwijt. De pizzeria is wat goedkoper. In ieder geval genoeg eetgelegenheden in de buurt.
Bij Seasafari zijn de mensen vriendelijk; je hebt er internet en de soep na het uitvaren is overheerlijk. Oh ja en als ze zelfgemaakt cakejes uitdelen, moet je het zeer zeker uitproberen.
'

Locatie