Mola Mola Duikrondreis

3 sterren
Professionele begeleiding 10 boot/kantduiken met gids Duik met de bijzondere Mola Mola Incl. Central Mountains Land Tour

Om je een zo goed mogelijk beeld te schetsen van deze geweldige reis en om te kijken of hij aansluit bij je wensen hebben we onderstaand een van dag tot dag programma weergegeven.

Dag 1: Start van de reis naar Bali

Vandaag start je reis naar Bali! Het wordt een lange dag. Je vliegt vandaag naar Bali via Singapore of Kuala Lumpur, afhankelijk van de luchtvaartmaatschappij waarmee je vliegt. Zorg er voor dat je op tijd op Schiphol bent, zodat je op je gemak kunt inchecken. Als je al online ingecheckt hebt, hoef je alleen je bagage af te geven. Daarna kun je nog even wat winkelen of wat eten en drinken op Schiphol voordat het eerste traject van zo’n 12 uur vliegen begint. Dit is een lange tijd, maar tegenwoordig hoef je je niet meer te vervelen in het vliegtuig, er zijn meer films en series te zien dan je tijd hebt en je kunt ook een computerspelletje spelen.

Dag 2: aankomst Hotel in Candidasa

Je komt ’s ochtends vroeg aan in Singapore of Kuala Lumpur en je hebt een paar uur de tijd om over te stappen. Je bagage is in Amsterdam al helemaal doorgelabeld tot aan Bali, dus daar heb je geen omkijken naar. Zowel Singapore als Kuala Lumpur zijn mooie en moderne luchthavens. Je kunt op de monitors zien bij welke gate je moet zijn voor je volgende vlucht. Waarschijnlijk moet je daarvoor naar een andere terminal, maar dat wijst zich vanzelf.

Dan is het nog zo’n 3 uur vliegen naar Bali. Bij aankomst in Bali moet je een visum kopen. Je kunt het visum gewoon in euro’s betalen. De prijs van het visum is USD 25 en dat wordt omgerekend naar euro’s. Met het gekochte visum en de landingskaart die je in het vliegtuig hebt gekregen en hebt ingevuld, ga je naar het volgende loket, de immigratie. Daar krijg je een paar stempels en dan ben je in Bali. Nog even je bagage ophalen en je kunt op pad. (Tip: in de hal waar de bagageband is, staat een pinapparaat (ATM). Hier kun je alvast wat Roepia pinnen) Zodra je naar buiten gaat, zoek je de chauffeur met het Aquamarine bordje en je duikreis op Bali gaat beginnen.
De chauffeur brengt je naar je hotel in Candidasa, een rit van ongeveer 1½ uur. Onderweg hoef je je niet te vervelen want er is genoeg te zien. In het zuiden van Bali is het toerisme al veel langer en daar zie je dus ook grotere winkels en moderne ketens als bijvoorbeeld McDonalds. Gelukkig zie je ook veel Balinese bedrijven zoals de meubelmakerijen, waar ze meubels bewerken met prachtige houtsnijwerken. Maar je zult ook heel veel bedrijfjes met allerlei soorten (boeddha)beelden zien.

Hoewel het verkeer heel hectisch lijkt, is het toch redelijk georganiseerd. Er zijn heel veel scooters op de weg die links en rechts langs je auto komen. Op de scooter zit vaak een hele familie met daarbij ook nog hun bagage! De auto’s toeteren veel, maar dat is alleen als waarschuwing bedoeld. Er is totaal geen agressie op de weg en iedereen houdt rekening met elkaar. Daar kunnen wij nog wat van leren! Meer naar het oosten worden de plaatsen minder toeristisch en is er meer natuur te zien.

Na aankomst in je hotel in Candidasa kun je nog even gaan zwemmen in het zwembad, daarna lekker eten en heerlijk slapen.

Dag 3: Duiken in Tulamben

Deze dag start natuurlijk met een goed ontbijt. Om half 9 ontmoet je de chauffeur van Aquamarine in de lobby van het hotel. Vandaag ga je duiken in Tulamben en dat is nog een uur rijden vanaf Candidasa. In Tulamben ontmoet je de divemaster en met hem duik je op het wrak van de USS Liberty. Dit Amerikaanse vrachtschip is in de tweede wereldoorlog beschoten en zwaar beschadigd naar Tulamben gesleept. Daar heeft het jaren in de baai gelegen totdat het na een uitbarsting van de vulkaan Mount Agung alsnog gezonken is. Het wrak ligt op slechts 50 meter van de kant en het diepste punt ligt op 30 meter. Een geweldige duiklocatie! Het wrak is inmiddels helemaal begroeid met koraal en er leven veel vissen rond het wrak.

Het is zo’n 250 meter lopen over het smalle kiezelstrand naar de duiklocatie van de USS Liberty. Gelukkig hoef je je duikfles niet daarheen te dragen. Na het optuigen worden deze door de locale dames op hun hoofd (!) naar de duiklocatie gebracht.

Naast het wrak heeft Tulamben nog een paar duiklocaties die de moeite waard zijn, zoals de koraaltuin en de dropoff. Beide locaties zijn ook vanaf de kant te beduiken. Het is erg leuk om op je gemak in de koraaltuin te zoeken naar bijvoorbeeld leaffish, spookmurenes, buisalen, manta shrimps en vele verschillende soorten naaktslakken. Maar kijk ook om je heen. Wij kwamen hier op 5 meter een dikke blacktipreefshark en een paar enorme bumphead parrotfish tegen.

Je maakt vandaag in elk geval 2 duiken hier in Tulamben. Je kunt er voor kiezen om nog een extra dagduik op het wrak te maken.

Aan het einde van de dag overnacht je weer in het hotel in Candidasa.

Dag 4: duiken in Padangbai ( Mola Mola )

Vandaag is het vroeg dag! Om 7.30 uur wordt je opgehaald door de chauffeur van Aquamarine en start je transfer naar Padangbai (20 minuten). Vandaag gaan we op zoek naar de Mola Mola.

De bijzondere Mola Mola leeft in de diepte, maar in de maanden juli tot november komt de Mola Mola door de opwaartse stroming naar ondieper water, waar wij ze kunnen bekijken. Een unieke ervaring.

De Mola Mola oftewel maanvis zit er heel apart uit. Zijn lijf is massief en bijna rond en hij heeft een enorme vin aan de bovenkant en aan de onderkant die als een soort zeil bewegen. De romp van de Mola Mola is plat in de lengte richting waardoor de vis vanaf de voorkant bekeken een ovale vorm heeft. De Mola Mola is erg groot. Een volwassen Mola Mola weegt gemiddeld 1000kg en is bijna 2 meter groot. De latijnse naam Mola (molensteen) heeft de vis te danken aan zijn grijze kleur en ronde lijf. De Mola Mola leeft van kwallen, plankton en kleine vissen. De vis wordt meestal gezien als hij op zijn zij aan de oppervlakte ligt. Men denkt dan dat de vis ziek is, maar de Mola Mola doet dit om zijn temperatuur omhoog te krijgen. De Mola Mola zwemt door de beide vinnen naar elkaar toe te bewegen en het is fantastisch om te zien als de Mola Mola’s als enorme schaduwen vanuit de diepte omhoog komen. Om zo lang mogelijk van de aanwezigheid van de Mola Mola te genieten, is het belangrijk dat je vooral erg rustig blijft. Niet te veel bewegen en niet heel snel op de Mola Mola toezwemmen, want dan jaag je de Mola Mola weg. Als je heel rustig en op een gepaste afstand van de vis blijft kun je de Mola Mola vaak lang en goed bekijken.
Je kunt de Mola Mola natuurlijk niet dwingen om even naar boven te komen net als jij in het water ligt, maar de ervaring leert dat de Mola Mola in bepaalde perioden veel vaker te zien is. Deze periode is juli tot begin november en dan net voor en net na volle maan en nieuwe maan. Bij de planning van deze Mola Mola reis wordt daarom rekening gehouden met de stand van de maan.

De baai van Padangbai is een haven. Hier komen de ferry’s naar Lombok en de Gilli eilanden, maar hier liggen ook vissersbootjes en de moderne boten van Aquamarine. Zodra je aankomt in Padangbai wordt je helemaal aan het eind van de baai afgezet bij Topi Inn. Topi Inn is een heel gezellig restaurantje waar Aquamarine mee samenwerkt. Je bestelt hier alvast je lunch voor na het duiken en je kunt nog even naar het toilet voordat je de boot op gaat.

De mensen van Aquamarine zorgen er voor dat je duikspullen aan boord van de juiste boot komen en jij hoeft alleen maar het strand af te lopen en in de boot te stappen. Vandaag gaan we 3 duiken maken op Nusa Penida. Nusa Penida is een eiland dat voor de kust van Padangbai ligt. Het is ongeveer 45 minuten varen naar deze duiklocaties. Op welke duiklocatie je gaat duiken bij Nusa Penida wordt bepaald door de divemaster en is afhankelijk van de stroming, maar je gaat in elk geval tijdens deze duiken op zoek naar de Mola Mola. Maar op Nusa Penida is nog meer te zien, zoals prachtige koraal tuinen en afhankelijk van het seizoen ook Manta’s.

Na het duiken wordt je weer teruggebracht naar het hotel in Candidasa.

Dag 5: (3 Duiken)

Na het ontbijt wordt je om 07.30 uur door de chauffeur van Aquamarine opgehaald voor de transfer naar Padangbai. Net als gisteren ga je eerst weer naar Topi Inn. Ook vandaag staan er weer 3 duiken op Nusa penida op het programma om onder andere de Mola Mola te zien.

Aan het einde van de duikdag wordt je weer teruggebracht naar het hotel in Candidasa.

Dag 6: duiken in de Candidasa resgio

Vandaag check je uit je hotel in Candidasa. Om 08.30 uur word je door de chauffeur van Aquamarine opgehaald en naar Pandangbai gebracht. Vandaag maken we twee duiken in de Candidasa regio, Gili Biaha/Mimpang of Tepekong. De duiklocatie is weer afhankelijk van de stroming. Er is veel diversiteit in duiklocaties hier. Aan de ene kant loopt het rif geleidelijk af en aan de andere kant is er een dropoff. Je ziet hier harde en zachte koralen en grote gorgonen, daarnaast diverse soorten rifvissen en haaien.
Vandaag hebben we na het duiken niet een gewone lunch, maar een BBQ op het strand!

Na het eten wordt je naar je hotel in Sanur of Kuta gebracht.

Dag 7: Heartland of Bali Tour

Na het ontbijt wordt je om 08.30 uur opgehaald voor de Heartland of Bali Tour. Vandaag ga je een stukje van Bali ontdekken. In een comfortabele auto (met airco) ga je met een chauffeur en een gids op stap. Je toert door het hart van Bali. Je ziet kleine dorpen, prachtige sawa’s en mooie uitzichten in de bergen. Je kunt naar een lokale markt om wat souvenirs te kopen of vers fruit of kruiden. Vergeet vooral je fototoestel niet! Het leuke aan een privé gids is dat je heel veel kunt vragen over het leven op Bali en over de Balinezen zelf.

Je luncht onderweg en in de loop van de middag wordt je weer teruggebracht naar je hotel in Sanur of Kuta.

Dag 8: vrije tijd (relaxen)

Vandaag bepaal je zelf je dag. In verband met je vlucht morgen, kun je natuurlijk vandaag niet duiken. Maar je hoeft je niet te vervelen! Je kunt vandaag eindelijk dat boek gaan lezen, dat je hebt meegenomen of relaxen bij het zwembad. Nog meer relaxen doe je tijdens een massage of behandeling in spa van je hotel of van een hotel in de buurt. Je kunt ook erop uit gaan en de omgeving gaan verkennen. Je ziet het, er is genoeg te doen vandaag.

Dag 9: Terugreis naar Nederland

Helaas zit je vakantie op Bali zit er weer op. De chauffeur van Aquamarine komt je ophalen voor de transfer naar de luchthaven van Denpassar. Op de luchthaven van Denpassar check je weer in voor je vlucht naar Singapore of Kuala Lumpur (afhankelijk van de luchtvaartmaatschappij waarmee je vliegt). Indien je al online ingecheckt hebt, hoef je alleen nog je bagage af te geven. Denk er aan dat je nog vertrekbelasting moet betalen op de luchthaven. Heb je geen Roepia meer, dan mag dat ook in Euro, maar onze ervaring is dat je dan wel meer betaald. Op de luchthaven kun je nog de laatste souvenirs kopen en dan start toch echt de terugreis.

In de loop van de dag kom je aan in Singapore of Kuala Lumpur. Ook nu weer kun je op de monitors zien vanaf welke gate je volgende vlucht vertrekt. Ook nu zul je zeer waarschijnlijk naar een andere terminal moeten, maar daar heb je tijd genoeg voor. Je hebt ook nog wel tijd om te shoppen in de leuke en mooie tax-free winkels van Singapore of Kuala Lumpur of nog even wat te eten.

Je vlucht naar Amsterdam vertrekt pas laat op de avond. Bedtijd dus. Natuurlijk krijg je aan boord nog een maaltijd en zijn er weer films te kijken en computerspelletjes te doen, maar de meeste mensen kiezen er voor om toch wat te proberen te slapen.

Dag 10: aankomst op Schiphol

Vandaag land je vroeg in de ochtend op Schiphol en is je duikvakantie op Bali echt afgelopen. We hopen dat je een geweldige vakantie hebt gehad.

Natuurlijk is het mogelijk de reis uit te breiden met extra (duik)dagen of te verlengen in één van de hotels in Candi Dasa, Sanur, Kuta of Tulamben. Dit geeft je de kans naast het duiken nog lekker te relaxen of iets van het binnenland te zien. Combinaties met Gili Trawangan (Manta Dive bungalows) behoort ook tot de mogelijkheden.
Lees meer over deze reis
Beoordelingen
8,4

Fotoalbum

Duikcentrum

Data & Prijzen

Neem contact met ons op voor prijzen of een persoonlijk reisvoorstel
Momenteel kunnen wij voor de Mola Mola Duikrondreis helaas geen prijzen publiceren. Neem voor meer informatie of het aanvragen van een persoonlijk reisvoorstel contact met ons op door een mail te sturen naar info@diveandtravel.nl of bel 033-4571594.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Beoordelingen

Bali Mola Mola Duikrondreis
, Indonesië
8,4

Locatie