Stromingsduiken, hoe doe je dat?


De één kan het niet sterk genoeg, de ander moet er niets van hebben: Stroming. Vroeg of laat krijgt iedere duiker er mee te maken, dus kan je maar beter voorbereid zijn. Sommige bestemmingen, zoals Komodo National Park in Indonesië of de Malediven staan bekend om hun stroming en vele duikers kiezen juist deze bestemmingen uit voor een vakantie vol ‘drift dives.’ Maar ook als je naar Egypte, Bonaire, de Filipijnen of een andere bestemming gaat kan je te maken krijgen met stroming. Om te zorgen dat wanneer het zo ver is dit een plezierige ervaring zal zijn hoop ik je met deze blog voor te bereiden.


Zelf heb ik mijn PADI Dive Master opleiding in Komodo gedaan. Ik heb in die drie maanden meer stromingsduiken gemaakt dan Nasi Goreng gegeten, en wie al eens in Indonesië geweest is kan beamen dat ik er dus enige ervaring mee heb. Ook al had ik voor de DM opleiding mijn research gedaan en wist ik dat het in Komodo op veel duikstekken gaat om de stroming, ik was voor mijn eerste duik in het gebied behoorlijk nerveus. ‘Manta point’ was de naam van de duikstek, en die geeft meteen weg wat een van de aantrekkingskrachten van stromingsduiken is. De stroming voert namelijk voedingsstoffen zoals plankton aan, waar grote vissen zoals Manta Roggen dol op zijn!

Manta
Met gezonde spanning en mijn onderwatercamera in de aanslag zette ik bepakt en bezakt een grote stap vanaf de zijkant van de boot. Toen ik bovenkwam lag ik al niet meer naast de boot en ik moest iets verder om mij heen kijken om te zien waar de rest van mijn groepje was dan ik gewend was. Ik begreep meteen waarom de dive master het te water gaan zo strak coördineerde: ‘One, two, three, GO, GO, GO!’ Toen iedereen het signaal had gegeven klaar te zijn om af te dalen kon het dan echt beginnen. Op zo’n 12 meter diepte bereikten wij al de bodem en waar ik ondanks de geruststellende duik briefing vooraf verwachtte dat dit vrij vermoeiend zou worden, zag ik tot mijn verbazing de meest relaxte duikers ooit.

Het was twee dagen eerder volle maan, wat betekent dat de stroming sterker is, maar we dreven rustig met de stroming mee, stuurden af en toe een beetje bij waar nodig en zochten ondertussen naar Manta Roggen om ons heen. Ik herinnerde mij op dit moment een anekdote die mijn duik gids tijdens de duik briefing vertelde, waarin de inmiddels legendarische uitspraak: ‘One guy kicked a lot with his fins but I said NO, relax’ voorbij kwam. Behalve voor het sturen waren de vinnen bijna overbodig zo makkelijk ging het. Vanaf dit moment wist ik het: Stromingsduiken zijn heerlijk, als je maar ontspant en niet tegen de stroming vecht, maar laat het water jouw zware werk doen.

Halverwege de duik kwamen we een zogeheten ‘Manta Train’ tegen. Zes Manta Roggen zwommen rustig achter elkaar aan tegen de stroming in en ik had nog nooit zo iets elegants gezien. Konden we maar wat langer op deze plek blijven dacht ik, dan konden we wat langer kijken. Ik keek naar de duik gids en die dacht blijkbaar hetzelfde. Hij haalde zijn rif haak uit een zak van zijn vest en haakte deze met een sierlijke beweging in een grote rots. Ik was ook geïnstrueerd een rif haak mee te nemen en deed hem dus net als de rest van mijn groepje na. Iets minder sierlijk maar gelukkig effectief vond ook ik een mooie plek om mijn haak te bevestigen. Het touw dat er aan verbonden zit haakte ik met de karabijn aan een van de ringen van mijn vest, ik pompte een beetje lucht in mijn vest, en daar hing ik.

Manta en ik
Compleet ontspannen en zwevend boven het rif had ik alle tijd om de zeer indrukwekkende en mijn eerste Manta Roggen te bekijken en fotograferen. Naast mij zag ik kleurrijke rif vissen die allemaal hard met hun neus tegen de stroming in aan het ploeteren waren om op dezelfde plek te blijven. De duik gids zei nog: ‘Kijk goed naar de vissen om je heen, hun houding geeft het beste de kracht en richting van de stroming weer.’ Zo druk als die vissen het hadden, zo kalm was ik. Een stuk duik apparatuur dat ik nooit gemist had was in een klap mijn meest geliefde stuk uitrusting. Ik kan iedereen aanbevelen een rif haak mee te nemen op duikvakantie. Het kost nog geen tien euro, past in iedere zak en gaat vroeg of laat het verschil maken tussen een teleurstellende duik en de duik van je leven. Let alleen wel op waar je inhaakt, je wil voorkomen dat je schade aanricht!

Manta
Toen de Manta’s eenmaal gepasseerd waren gaf de duik gids een signaal om duidelijk te maken dat we onze haak weer los zouden koppelen en verder gingen driften. Hij hielp ons eraan herinneren dat we de lucht weer uit ons vest moesten laten en met een horizontale hand met de palm omhoog en de duim van de andere hand naar beneden gewezen op die palm maakte de gids duidelijk dat we dicht bij de boden moesten blijven. Hoe dichter bij de bodem, hoe minder krachtig de stroming. Dit doe je om te voorkomen dat je je duikgids passeert en bovendien mis je zo niets van de interessante critters die op de bodem te vinden zijn. Ook gaf hij het signaal dat de buddy teams dicht bij elkaar moesten blijven. Als jij op jouw buddy let en hij let op jou, wordt er altijd op iedereen gelet. Veiligheid gaat voor en zeker als er stroming staat is het belangrijk te weten waar iedereen zich bevindt.

Murene
We dreven nog wat verder en zagen haaien, grote scholen vis, verschillende roofvissen, murenes, prachtig hard en zacht koraal en meer kleur dan je je kan voorstellen. Na ongeveer 50 minuten gaf de duik gids het signaal voor de safety stop. Tot mijn verbazing liet hij zijn SMB (Surface Marker Buoy), niet op, maar wachtte hij geduldig tot de 3 minuten voorbij waren. Onder ons schoof de bijzondere onderwaterwereld aan ons voorbij en wij hingen rustig in de stroming te wachten tot we het signaal kregen dat de duik definitief ten einde was. Pas toen de duik gids dat signaal gaf liet hij zijn SMB op en ik zag meteen waarom hij dat niet eerder deed. Door de weestrand die de ballon bood stroomde hij ineens veel harder dan wij en waren we op de valreep toch nog blij dat we vinnen aan hadden!

Na deze voor mij zeer leerzame en bepalende duik kon ik alleen maar glimlachen. Ik had het stromingsduiken ontdekt en had het vooruitzicht van nog 3 maanden in Komodo, mijn geluk kon niet op!



-- Coen Gelmers


Wil jij ook stromingsduiken in het prachtige Komodo? Klik hier! Ben je benieuwd waar je dit nog meer kunt doen? Neem dan contact met ons op en wij vertellen je alles!
Manta