Beste Muck diving locaties in Azië.

Eén van de meest geliefde onderwerpen voor de onderwaterfotograaf is natuurlijk de macro fotografie en dan vooral het zgn. muck diving. Het klinkt niet zo aantrekkelijk om te duiken op een modderige of zanderige bodem soms afgewisseld met koraal blokken, maar de werkelijkheid is anders. Op de muck diving duiklocaties vind je vaak de meest rare en bijzondere onderwaterdieren ook wel critters genoemd. Je moet dan denken aan verschillende soorten frogfish, naakslakken in tientallen soorten, rinopias, ghostpipefish, mimic octopus en de beroemde blue ringed octopus. Dit zijn slechts enkele voorbeelden van een breed scala aan de meest bizarre onderwaterdieren. Muck diving locaties liggen vooral in gebieden met riviermondingen of vulkanische activiteit. Hier is de bodem vaak bedekt met een laag van modder, zand en plantaardig afval die door de critters gebruikt wordt om te schuilen of als camouflage.

De ligging van de beroemde koraal driehoek over de landen, Indonesië, Maleisië, Filipijnen, Papua new Guinea en de Solomon Eilanden maakt deze regio zeer aantrekkelijk voor muck diving.

Van alleen de duikplaatsen in Indonesië en de Filipijnen zouden we al een top 50 kunnen samenstellen, maar helaas moeten we een keuze maken. Er zijn zo veel muck diving locaties in Azië dat het soms moeilijk is een keuze te maken. We hebben een willekeurige top 5 van de beste locaties samengesteld met de hoogtepunten per locatie.

Top 5

1. Lembeh Street noord Sulawesi, Indonesië
Al jaren de zgn hoofdstad van het muck diving in Azië en voor velen een bekende locatie. Gelegen aan de oostkant van noord Sulawesi bij de havenstad Bitung, bevindt zich tussen het vaste land en het eiland Lembeh de Lembeh Street. De zeebodem is hier typerend door het vulkanische zwarte zand en heeft een grote diversiteit aan onderwater dieren. De duikplaatsen hebben aantrekkelijke namen als Nudi Retreat, Hairball, California Dreaming en Angels Window. Maak je wishlist qua frogfish, mimic octopus, bobbit worms en pygmee seahorse maar vast op want hier ga je ze zeker vinden.

2. Anilao op de Filipijnen
Anilao gelegen op het schiereiland Mabini ten zuiden van Manilla is voor velen in Europa een nog redelijke onbekende bestemming, maar wel eentje die snel in populariteit aan het stijgen is. Hier vind je een combinatie van uitbundige kleurrijke riffen en zeer goede muck diving stekken. Bekende duikstekken zijn Kirby’s Rock, Beatrice en Twin Rocks. Vooral op deze laatste duikstek heb je een mooie combinatie tussen muck diving en kleurrijke riffen.

3. Noord Bali Secret bay en Tulamben in Indonesië
Aan de noordkant van het goden eiland Bali bevinden zich diverse aantrekkelijke muck diving duikstekken. De meeste duiklocaties hier zijn kantduiken. In het achterland liggen de typerende vulkanen die gezorgd hebben voor het speciale onderwaterlandschap. Aan de noordwest kant vinden we de duikstekken rond Secret Bay en Menjangan eiland. Meer naar het oosten bij Puri Jati en aan de noordoost kant in de omgeving van Kubu en Tulamben vind je ook diverse leuke muck diving locaties. Echter aan de aanwezigheid van het grote wrak USAT Liberty heeft deze regio zijn bekendheid te danken.

4. Bolhol, Anda, Filipijnen
Redelijk nieuw en opkomend in deze lijst, is de oostkust van het eiland Bohol op de Filipijnen en dan specifiek de regio rond Anda. Deze regio wordt pas recent bedoken, je hebt hier een combinatie tussen steile wanden en zandvlaktes voor muck diving. De meeste bijzondere locatie hier qua muck diving is Lamanok eiland dat bekend staat om zijn vele soorten naaktslakken. Ben je naakslak fan dan is dit zeker de moeite waard!.

5. Ambon, Indonesie
De regio wordt ook wel de tegenhanger van Lembeh Street genoemd waarbij er ook hier een immense diversiteit aan muck diving locaties zijn, maar het is, vanwege de ligging, veel minder bekend onder de duikers. De baai van Ambon tussen het vliegveld en de hoofdstad is The Place to be. Je duikt hier met de beroemde Ambon Scorpionfish maar ook, Rhinopias, vele soorten naaktslakken, stargazers, flamboyant cuttlefish en de schuwe blue ringed octopus. Heb je tijd over doe dan ook zeker een excursie naar de grote zoetwater palingen in het riviertje bij dorpje Larike.
Dit is slechts een kleine selectie van de beste Muck Diving duikstekken in Azië. Heb je zelf een favoriet of heb jij ook onvergetelijke muck diving duiken gemaakt, dan horen wij dat graag.

Muck Diving tips

Wat mij betreft is dit de meest praktische en uitgebreide video die ik ben tegengekomen met tips over Muck Diving en meest rare critters. Hoe gedraag jij jezelf onderwater en wat moet je vooral niet doen. Herkenbaar?