De 5 beste duikstekken voor jouw duikvakantie in Komodo, Indonesië

Menig duiker heeft Komodo, op zijn bucketlist voor duikvakanties staan, en dat is niet zonder reden! De eilandengroep ten westen van het Indonesische eiland Flores, inclusief het water tussen de eilanden is al sinds 1980 een nationaal park, en staat sinds 1991 op de UNESCO Wereld Erfgoed Lijst. Door haar ligging tussen de Indische en Grote oceaan is het Komodo National Park rijk aan voedingsstoffen die met de getijden het gebied aandoen. Dit resulteert in een van de meest bio diverse gebieden op aarde, wat zowel Manta roggen als de kleine kleurrijke zeeslakjes en alles daartussen hun thuis kunnen noemen. Dit is ook gelijk de reden dat niet alleen de meest ervaren onderwater fotograaf of avontuurlijke duiker, maar ook zeker de beginneling zijn hart kan ophalen in dit unieke gebied. Ook is het ideaal te combineren met andere duikbestemmingen in Indonesië, aangezien Labuan Bajo een vliegveld heeft dat vanuit meerdere Indonesische luchthavens, zoals die van Bali, en Manado te bereiken is.

Duikt jouw reisgezelschap niet, dan zijn er de beroemde Komodo varanen die men tijdens prachtige wandelingen kan gaan zoeken, en tal van ondiep gelegen koraalriffen die met een eenvoudig snorkelsetje te bewonderen zijn. Maar voordat je je duikreis naar Komodo boekt, lees hieronder over 5 niet te missen duikstekken!

Bekijk hier de leukste hotels in Labuan Bajo, Komodo-Flores voor jouw duikvakantie naar Indonesië.
Divine diving - eiland

Top 5 duikstekken Komodo

5. Siaba Besar ligt op ongeveer anderhalf uur varen vanaf de uitvalsbasis voor Komodo: Labuan Bajo, en is daarmee een van de duikstekken het dichtstbij gelegen. In tegenstelling tot de meeste stekken in het park, is Siaba Besar vrij van stroming door haar topografie die doet denken aan een zwembad. Het bestaat uit een zandvlakte omringd door ongerept koraalrif waar je behalve prachtig te duiken ook heel goed kan snorkelen. Op het rif vind je alles van grote groene zeeschildpadden tot kleurrijke scholen vis, octopussen en pijlstaartroggen. Onder de meer ervaren duikers is de zandvlakte zeer populair, want met een goed oog kunnen je er de mooiste dieren vinden. Ook als nachtduik locatie is dit gedeelte geliefd vanwege de kalme omstandigheden en gigantische verscheidenheid aan nachtelijk actief zeeleven in het zand.

4. The Cauldron is de meest befaamde stek in Komodo, want zo kalm als het er in Siaba Besar aan toe gaat, zo enerverend is het hier. De stek bevindt zich tussen twee eilanden in het noorden van Komodo. Doordat de getijden het water hier tussendoor moeten vervoeren is de stroming er een van de sterkste van alle recreatieve duikstekken ter wereld! Laat dit je echter niet afschrikken, want in deze stroming hangen vrijwel altijd majestueuze Manta roggen het water te filteren, terwijl zwartpunt rif haaien de diepere gedeelten foerageren, en een flinke school grootoogmakrelen permanent een zilveren tornado vormt in een inham aan de zijkant. Houd je dus goed vast aan de lijn van je rif haak, en geniet van het spektakel!

Divine diving - dansende manta's
3. Sabolon Kecil ligt net buiten de grenzen van het natuurpark, en wordt daarom vaak over het hoofd gezien. Deze stek is echter minstens net zo mooi als vele andere binnen de grenzen van het park, en je betaalt vanwege de ligging geen toegangsprijs. Deze dieper gelegen stek, enkel toegankelijk voor gevorderde duikers, bestaat uit een grote, met wit zand omringde rots begroeid met gigantische waaierkoralen, sponzen en anemonen. Hier leeft een groot palet aan gekleurde vissen, maar ook groene zeeschildpadden zijn frequente bezoekers, wat deze rots zeker een bezoekje waard maakt.

2. Batu Bolong is zonder twijfel de bekendste naam hier, en mag je dus zeker niet overslaan bij het duiken in Komodo. Deze centraal in het park gelegen stek is boven water een nietszeggende kale rots met een gat erin, maar onder water kenmerkt het zich door de grootste hoeveelheid aan vissen die je je kan voorstellen! Er is geen duiker die deze stek niet nóg een keer zou willen duiken. Of je nou van haaien, napoleonvissen en makrelen houdt, of meer het type bent voor indrukwekkende koralen en kleinere kleurrijke dieren op en rond het rif, Batu Bolong heeft waar jouw duikvakantie in Komodo om gaat!

1. Castle Rock, de favoriet van velen, is een statige rots waarvan de top zich net onder het wateroppervlak bevindt. Het loopt aan alle kanten af tot een diepte van zo’n 50 meter, maar ook in de ondiepere delen speelt zich een ware natuurdocumentaire voor je ogen af. Adelaarsroggen, grote grijze rif haaien en scholen doktersvis zo dicht dat je je buddy soms niet meer ziet wisselen elkaar af in je blikveld, terwijl jij probeert niks van de actie te missen. Duizenden fuseliers proberen de hongerige horsmakrelen te ontwijken, en wanneer je je blik even afwendt naar het wonderschone koraal onder je zie je ongetwijfeld bijzondere gecamoufleerde vissen, octopussen en angstaanjagende murenes. Deze plek is zonder meer magisch te noemen, en tovert wanneer de duik ten einde is bij eenieder een blik van ongeloof en voldoening op het gezicht.

Divine diving - Duiker
Indonesië is de duikbestemming bij uitstek, en Komodo is daar grotendeels de reden voor. Heb je dus een duikvakantie in het vooruitzicht, maak nu de duikreis van je leven naar deze bijzondere bestemming!

deze bijzondere bestemming!