Duiken op Malapascua en Moalboal

Met het slaap nog in mijn ogen sta ik om half vier ’s ochtends bij het duikcentrum van het Malapascua Exotic Island Dive Resort. Rond deze tijd kom ik thuis mijn bed echt niet uit. Maar voor de duik die we gaan maken, maak ik graag een uitzondering! We gaan naar de boot en genieten van een half uurtje varen terwijl de zon opkomt. Wauw, dit wil ik elke ochtend wel! Eigenlijk veel te snel is het tijd om ons pak en de rest van de uitrusting aan te trekken. We zijn aangekomen bij Monad Shoal!

Malapascua – Exotic Island Resort

Monad Shoal is een duikplek bij het eiland Malapascua in de Filippijnen. Een echt mooie duikplek is het nog niet eens. Er is dood koraal en eigenlijk amper leven, maar het is wel een heel bijzondere duikplek. Het is namelijk de enige plek ter wereld waar je als recreatieve duiker met vossenhaaien kunt duiken! Vossenhaaien zijn diepzee haaien, maar komen elke ochtend rond de zonsopkomst naar de verschillende poetsstationnen toe bij Monad Shoal. En laat dat nou net de reden zijn dat ik vroeg mijn bed uit ben gekomen!

Op 30 meter diepte nemen we plaats achter een touw en vanaf daar zien we al snel de eerste vossenhaai zwemmen. Wauw wat een mooi en sierlijk beest is dat! Zijn staart is even lang als zijn lichaam en hij heeft grote ogen. De vossenhaai zwemt op en neer en uiteindelijk zwemt hij van ons weg. Even denken we dat dit het was, tot we er toch nog twee zien. Een geslaagde duik dus, waarbij we veel te snel alweer naar boven toe moeten.
Gastblog Filipijnen
Behalve de duiken met de Vossenhaaien, kun je in de buurt nog meer mooie duiken maken. Wat dacht je van zeepaardjes, nudibranches, verpleegsterhaaien en hengelaarvissen. Dit en meer kun je zien bij Gato Island, een rots in het midden van de zee, waar je behalve veel onderwaterleven ook overhangen en tunnels kunt ontdekken!

Het eiland Malapascua is een klein, tropisch eilandje waar de meeste mensen naartoe gaan om te duiken. Er zijn geen auto’s en de locals zijn er vriendelijk. Behalve mooi duiken kun je er trouwens ook heerlijk relaxen! Niets is fijner dan na je duik op het strandje voor het resort te gaan zitten. Als je meer van het eiland wilt zien kan dat natuurlijk ook! Zo is het dorpje vlakbij en vind je daar veel lekkere lokale restaurantjes. Het eten bij het Malapascua Exotic Island Dive Resort vond ik overigens heel lekker! Voor meer mooiste strandjes, zul je een stukje moeten lopen of kun je achterop een scooter taxi springen bij een van de locals. Dat is echt wel een aanrader, want behalve de mooie strandjes, zie je ook de huizen van de locals en de vissersboten waar de vissen in de buurt liggen te drogen.
Gastblog Filipijnen

Moalboal – Magic Island

Moalboal is een compleet andere bestemming dan Malapascua. Je kunt de twee bestemmingen prima met elkaar combineren! Ik verbleef hier bij het fijne resort Magic Island. Een resort met een fijn zwembad, vriendelijk personeel, heerlijk eten en lekkere cocktails. Buiten de duiken die ik maakte, was ik dan ook vooral bij het resort te vinden. Al kan ik je zeker aanraden om de watervallen in de buurt te gaan bezoeken. Het Magic Island Dive resort kan dat perfect voor je regelen! Je kunt de watervallen relaxt bezoeken of gaan canoyningen. Canoyningen is echt een aanrader als je houdt van avontuur en na het duiken nog wat energie over hebt. Al klauterend, springend, zwemmend en glijdend ga je door het prachtige blauwe water de kloof van de waterval door.

Maar natuurlijk is de echte reden waarom ik naar het Magic Island Resort toe was gekomen het duiken! En dat kun je ook hier meer dan prima. Eén van de meest bijzondere dingen die ik tijdens het duiken hier zag was de school met miljoenen sardientjes. Alsof je door een wolk zwemt, met alle sardientjes die uitéén wijken zodra ik dichtbij komt. Echt een geweldig gezicht! En het leuke is dat deze school sardientjes er altijd is. Het is een ondiepe duik en ook snorkelaars kunnen de sardientjes zien.
Gastblog Filipijnen
Ook een bijzondere duik was de duik met de mandarijnvisjes. Mandarijnvisjes zijn kleine visjes, die echt de meest prachtige kleuren hebben. Het is misschien wel het mooiste visje dat ik ooit heb gezien! Je kunt ze tijdens de schemering bij het huisrif van Magic Island heel goed bekijken. Ze komen namelijk als stelletje tussen het koraal omhoog en maken dan samen een paringsdans. En opeens, zijn ze in een flits weer weg, een wolk van eitjes en sperma achterlatend. Gelukkig gaat het mannetje meerdere vrouwtjes af in hetzelfde gebied. Dus had ik de kans om meerdere dansende paartjes te zien.

Behalve deze bijzondere duiken zijn ook de ‘gewone’ duiken echt de moeite waard! De mooiste plekken vind je rond Pescador eiland, wat maar een kwartiertje varen van het duikcentrum ligt. Ik zag er mooi koraal, schildpadden, grote groupers, zeeslangen en gewoon heel veel vis.

Wat een vakantie, ik kan niet wachten om weer naar de Filipijnen toe te gaan! Het is zo’n relaxt en fijn land, waar ik prachtige duiken heb gemaakt!

Sandra heeft haar eigen reisblog, Awaywego, waar je van alles over duiken en haar reizen leest.Gastblog Filipijnen