background image

Leren duiken

Krijg jij ook visioenen van vissen in allerlei bonte kleuren, als je het woord 'duiken' hoort? Ongetwijfeld heb je op tv wel eens de prachtige beelden gezien. Misschien droomde je toen ook wel weg bij het idee dat jij daar in het water tussen al die vissen zou zweven......
Dive and Travel kan je uit de droom te helpen, want dat is absoluut niet ondenkbaar!

Duiken leren is in principe weggelegd voor iedereen van jong tot oud met een normale conditie. Is duiken eng? Misschien de allereerste keer dat je je hoofd onder water steekt en gaat ademen. Maar je zult direct merken dat je met een fles lucht en een ademautomaat onder water net zo kunt ademen als boven water. En dan is het puur genieten!

Er zijn opleidingen op allerlei niveaus en van allerlei organisaties. Misschien heb je namen als PADI, SSI en IDD wel eens voorbij horen komen. Duikscholen en instructeurs van de diverse organisaties kunnen je opleiden voor een beginnerbrevet dat over de hele wereld erkend is, dat wil zeggen dat je op vertoon van het brevet (bijna) overal ter wereld mag duiken en duikmaterialen kunt huren. In vijf dagen tijd volg je vijf theorie- en zwembadlessen én maak je vier echte duiken tussen de oorspronkelijke zeebewoners.

Tijdens de cursus leer je hoe je samen met je buddy veilig kunt duiken. De instructeur legt je uit welke materialen je tijdens een duik gebruikt, waar ze voor dienen en hoe je ze gebruikt. Maar ook leer je welke invloed de druk op je lichaam heeft en wat voor moois je onder water kunt tegenkomen. En als je dat allemaal weet, ga je duiken....eerst in het zwembad waar je stap voor stap een stukje dieper gaat, en uiteindelijk in het echte buitenwater! Je leert bijvoorbeeld hoe je je oren kunt klaren, dus hoe je de vervelende druk van je oren wegneemt als je dieper gaat. En ook hoe je door het water kunt zweven zonder het koraal te beschadigen en hoe je aan het eind van de duik veilig en langzaam weer opstijgt.
Bij de prijs van de opleiding is het gebruik van de duikmaterialen inbegrepen. Het lesboek en de brevetkosten komen daar nog bij. Om de opleiding te kunnen volgen moet je medisch worden goedgekeurd voor de duiksport. Kijk onder FAQ’s waar je voor een medische keuring terecht kunt.

Wil jij je droom laten uitkomen? Dive and Travel heeft een speciale droomreis voor je samengesteld, inclusief de vlucht, het verblijf én de duikopleiding. Je kunt erop vertrouwen dat de opleidingen worden verzorgd door professionele instructeurs. In vijf dagen tijd een internationaal erkend duikbrevet halen én ook nog genieten van tropisch water met kleurrijk onderwaterleven.....Dromen zijn niet altijd bedrog!

Onderstaand een selectie van een aantal reizen waar je perfect je Beginners Opleiding kunt behalen:

- Bestemming Malta/Gozo Ulysses Apart Hotel in Xlendy Bay
- Bestemming Egypte Nesima Resort en Nesima Divers in Dahab
- Bestemming Egypte Nemo Dive Club en Hotel in Safaga Egypte
- Bestemming Filippijnen Magic Island Dive Resort en Duikcentrum in Moalboal
- Bestemming Indonesië Manta Dive Bungalows op Gili Trawangan

Natuurlijk zijn er vele andere lokaties waar je je opleiding kunt behalen. Wil je een andere bestemming bel of mail ons dan gerust even.

Duikopleidingen

Opleidingen zijn er in alle soorten en maten en van heel veel verschillende organisaties. Belangrijk als je een opleiding gaat volgen, is dat het brevet dat je behaalt, ook internationaal erkend is. Het duikbrevet is namelijk waar je ook komt, je paspoort tot de onderwaterwereld.

Met een internationaal erkend brevet kun je (bijna) overal ter wereld duikmaterialen huren en via duikscholen duiken. Als je boekt bij Dive and Travel, kun je er zeker van zijn dat je wordt opgeleid voor een internationaal erkend brevet.

Hieronder zetten we een aantal opleidingen voor je op een rijtje. Er kan sprake zijn van een klein nuanceverschil tussen de diverse opleidingorganisaties. Maar laten we bij het begin beginnen!

Open Water Diver

Dé opleiding als je met duiken gaat beginnen. Je leert de basisvaardigheden van het duiken tijdens een aantal theorielessen, in het zwembad en in het buitenwater. Aan het eind van de opleiding ben je in staat veilig en zelfstandig samen met een buddy te duiken. Wat je leert? De instructeur vertelt je onder andere wat druk met je lichaam doet, welke materialen je tijdens de duik gebruikt en hoe je een leuke, veilige duik plant. In het zwembad leer je bijvoorbeeld hoe je de druk in je oren gelijkmaakt, hoe je het water uit je masker krijgt en hoe je veilig weer aan de oppervlakte komt. En aansluitend breng je het geleerde in het buitenwater in praktijk!

PADI

PADI heeft sinds 1 januari 2006 verplicht gesteld om bij aanvang van een PADI cursus in het bezit te zijn van het desbetreffende lesboek. Wij raden je dan ook aan deze boeken vooraf te kopen. In het buitenland is niet altijd het gewenste boek aanwezig. Dive and Travel beschikt over diverse opleidingsboeken welke je direct tezamen met het boeken van je reis kunt aanschaffen. We zenden het boek dan direct aan je toe zodat je voorpret alvast kan beginnen. Kijk voor meer info bij duik- en reisboeken.

Advanced Open Water Diver

Met je beginnersbrevet op zak is het belangrijk dat je ervaring opdoet! En de Advanced opleiding is daar een mooie gelegenheid voor. Je maakt kennis met enkele speciale soorten duiken. Je maakt bijvoorbeeld een nachtduik, je gaat onder water navigeren en je maakt een diepe duik.

Rescue

De Rescue opleiding is één van de meest waardevolle opleidingen die je kunt volgen. Je leert hoe je stress herkent en wegneemt en hoe je in geval van nood jezelf en je buddy kunt helpen. Bij de meeste organisaties dien je vóór brevettering in het bezit te zijn van een EHBO- en reanimatiediploma en daar heb je niet alleen met duiken wat aan, maar ook in het gewone leven. Na het volgen van de Rescue-opleiding zul je je in het water nog comfortabeler voelen.

Specialty's

Ben je tijdens de Advanced-opleiding lekker gemaakt met speciale duiken? Tijdens een specialty leer je nog meer over die speciale vorm van duiken. Een kleine greep uit de specialty’s die je kunt volgen: diep duiken, bootduiken, navigatie, nachtduiken, onderwaterleven en nog veel meer. Ook kun je een nitrox-specialty volgen, waarin je leert waar je rekening mee moet houden als je met lucht duikt die met zuurstof is verrijkt (nitrox).

Nitrox Opleiding

Het duiken met Nitrox ( EAN, Enriched Air Nitrox) wordt op steeds meer plaatsen mogelijk en is de perfecte aanvulling voor je duikervaring. Door het gebruik van Enriched Air Nitrox wordt de opname van stikstof tijdens het duiken sterk gereduceerd waardoor de maximale duiktijd, afhankelijk van het zuurstofpercentage, met wel 80% verlengd kan worden.

Verder worden het oppervlakte-interval tussen herhalingsduiken en het tijdsinterval om te mogen vliegen aanzienlijk korter. Door het lagere stikstofpercentage neemt ook de partiële druk van stikstof af, waardoor de kans op het krijgen van stikstofnarcose afneemt.

Divemaster

Wil jij je enthousiasme ook op anderen overbrengen, dan is Divemaster iets voor jou. Je leert hoe je de instructeur tijdens de opleiding kunt assisteren en ook hoe je als gids voor andere duikers kunt fungeren. Als divemaster ben je ook een vraagbaak voor duikers.

Medische keuring

Welke opleiding je ook volgt, je moet altijd medisch worden goedgekeurd voor de duiksport. Duikscholen in binnen- en buitenland zullen je vragen een formulier te tonen waaruit dit blijkt. De formulieren vind je op het downloadplein. Kijk voor meer info onder FAQ.

Referral Opleiding

Wil je graag op vakantie duiken, maar kun je niet wachten om te beginnen? Dan is een zogenoemde ‘referral’-opleiding iets voor jou. Je volgt bij een duikschool in je eigen omgeving de theorie- en zwembadlessen van de beginneropleiding. Na afloop ontvang je van de instructeur een verklaring waarmee je naar de school op je vakantiebestemming gaat. Daar maak je je opleiding in (meestal) helder en warm water af. Dive and Travel helpt je uiteraard bij het vinden van een duikschool in binnen- en buitenland.

Logboek

Wanneer je je eerste duikopleiding gaat volgen, krijg je ongetwijfeld een logboek. En dat logboek blijft je hele duikcarrière bij je! Je kunt aan de hand van je logboek (plus duikbrevet) aantonen dat je opleidingen hebt gevolgd, en je kunt er in bijhouden hoe diep en hoe lang je met welke materialen hebt gedoken. Maar ook kun je er jouw verhaal over de duik in kwijt: wat heb je tijdens de duik gezien? Hoe heb je de duik beleefd? Wie was je buddy? Na iedere duik schrijf je de details van de duik in je logboek op en vertel je je verhaal. En dat is heel leuk om later terug te lezen!

Telefoon:
033 45 71 594