De 6 mooiste duikplekken in Indonesië

Denk je na over een duikvakantie naar Indonesië of ben je je in de algemene zin aan het oriënteren op een nieuwe duikbestemming? Hieronder vind je onze top 6 mooiste duikplekken in Indonesië. Denk o.a. aan de kleurrijke koraalwanden bij Bunaken National Park of “muck diving” in Lembeh Strait en verbaas je over de Critters die je hier tegenkomt. Maar vergeet ook zeker niet Raja Ampat of ga eens duiken bij Flores of Komodo of boek een verblijf op een liveaboard en bezoek zo de verborgen parels van Indonesië.

Voor de niet duikers onder ons, het snorkelen in Indonesië is ook van wereldklasse!

Kortom, Indonesië is een bestemming die voor iedere duiker en snorkelaar hoog aan zijn/haar verlanglijstje staat. Maar wees gewaarschuwd, wanneer je een keer de onderwaterwereld van Indonesië hebt gezien blijft dit gebied je trekken! De vriendelijke bevolking, fijne accommodaties en diversiteit aan onderwaterleven per bestemming zorgt er voor dat je ieder jaar weer kan terugkeren naar Indonesië voor jouw duikvakantie.

Kubu Indah Diving -

1 - Bunaken National Park

Bunaken National Park is toch wel een bestemming die direct naar voren komt als je duikers vraagt naar mooie duikplekken in Indonesië. Vele duikers hebben dit gebied al bezocht en met de grote verscheidenheid aan duikplaatsen en korte reistijd tussen het Bunaken National park, Bangka Island in het noorden en de wereldberoemde Lembeh Strait blijft dit gebied in trek bij duikers. Bunaken National Park bestaat uit de eilanden Manado Tua, Bunaken, Siladen, Montehage en Nain. Hier vind je vooral kleurrijke koraalwanden die tot in de diepte rijken en heel veel verschillende vissen. De ongekende diversiteit aan koralen en de korte vaarafstand vanaf Manado maakt Bunaken National Park tot een ultieme duik- en snorkelbestemming in Indonesië. Doordat Bunaken een beschermd Marine Park is vind je hier een onderwater leven zoals je niet vaak meer aantreft: onaangetast en fascinerend.
koraal murex dive resort

2 - Lembeh Strait

Kijk je ogen uit en verbaas je over de gekke wezens die zich hier onder water bevinden. Iedere duik zie je hier weer ander marco leven. Fan van “muck diving” en onderwaterfotografie? Boek dan snel je duikvakantie naar Lembeh Strait. Je duikt hier op een bodem van grof zand waar je alle bijzondere dieren (critters genaamd) vindt. Verwacht hier geen helderblauw water, grote vissen en uitgestrekte koraaltuinen maar de gekste en soms zelfs buitenaardse dieren die je nergens anders ter wereld tegenkomt. Vind de meest bijzondere zeepaardjes, Frogfishes, octopussen, Ghost Pipefishes, krabben en ga zo maar door. Hoe langer je onderwater bent, hoe meer je ziet. Laat je meeslepen door het buitenaardse leven in Lembeh Strait. Tijdens een duikvakantie naar Lembeh Strait in Noord-Sulawesi zul je zeker niet snel verveeld raken.
BlackSand Diving -

3 - Raja Ampat

Als wij jou vertellen dat er één regio ter wereld is wat bekend staat om de grootste onderwater biodiversiteit met één van de rijkste koraalrifecosystemen ter wereld en waar ongeveer 75% van alle koraalsoorten hier te vinden is, geloof je dit dan? Wij hebben het dan over de droombestemming van vele duikers: Raja Ampat. Raja Ampat is een eilandengroep die behoort tot Papua en bestaat uit ongeveer 1600 eilanden waarvan de meeste onbewoond zijn. Doordat het massatoerisme hier nog ver te zoeken is, is de onderwater wereld geweldig. Je kunt het beschrijven als een goed bewaard geheim. Het vraagt iets meer doorzettingsvermogen om er te komen, maar dan is de beloning er ook zeker naar.
Waan je in het paradijs en boek jouw duikvakantie naar Raja Ampat!
Papua Explorers  Dive Resort - Diving Holidays

4 - Flores en Komodo

Ben je op zoek naar een bestemming waar naast duiken en snorkelen ook nog andere hele leuke dingen te doen zijn? Denk eens aan een duikvakantie op Flores en duiken in Komodo. Een geweldige, en nog niet druk bezochte bestemming die aan land en onder water onwijs veel te bieden heeft. Zo vind je er prachtige stranden, groene omgeving, vele traditionele (vissers)dorpjes, majestueuze vulkanen met gekleurde kratermeren en natuurlijk de prehistorische Komodo varanen. Maak je borst nat als je gaat duiken in Flores en Komodo. Van haaien en manta’s tot superkleine naaktslakjes tot uitbundige koraal tuinen, je kunt het zo gek niet bedenken of Flores en Komodo hebben het!

Kun je geen genoeg krijgen van de verhalen over Flores en Komodo, wij hebben al eerder 2 blogs geschreven waarin wij meer vertellen over duiken bij Flores en Komodo:
1. De 5 beste duikstekken in Komodo Indonesië
2. Duiken in Komodo, niet zonder Labuan Bajo

Divine diving - eiland

5 - Nusa Lembongan

Vind je het heerlijk om te relaxen op een klein en vooral paradijselijk eiland, dan ben je op het eiland Nusa Lembongan aan het goede adres. Op slechts een half uur varen vanaf Bali vind je dit surfers en duikers eiland. Met een Manta Point bij het nabij gelegen eiland Nusa Penida maakt dat Nusa Lembongan een perfecte uitvalbasis is voor een mooie duikvakantie in Indonesië. Op dit Manta Point heb je bijna 100% kans om een manta te spotten. Dit is zeker ook een leuke trip voor snorkelaars.
Wat deze plek wellicht nog meer bijzonder maakt is dat, als je in het juiste seizoen reist, je kans hebt om te duiken met de Mola Mola (maanvis). Maar…. dan ben je wel echt een geluksvogel. Een eventuele ontmoeting met een mantarog of Mola Mola is onvergetelijk. Al met al maakt dat Nusa Lembongan een heerlijke plek is om te verblijven.

Ben je toch op zoek naar meer faciliteiten en vind je het fijn om naast duiken ook een andere invulling van de dag te hebben? Bekijk dan ook eens ons aanbod op buureiland Bali: Accommodaties en reizen Bali

BigFish Diving - Manta Point Nusa Penida

6 - Liveaboards Indonesië

Wil je veel duiken maken en duiken op meer afgelegen duikstekken? Kies dan voor een liveaboards Indonesië. Doordat je een combinatie kunt maken van verschillen duikplekken maakt een liveaboard dat je een ultieme duikvakantie in Indonesië kunt ervaren. Soms zijn duikplaatsen net iets verder verwijderd van de kant dan dat je deze met bootduiken (als dag uitstap) kunt maken. Doordat je tijdens deze liveaboards op plekken komt waar niet veel andere reizigers komen, waan je jezelf soms net een ontdekkingsreiziger. Geniet van de volledige service aan boord en maak de mooiste duiken tijdens jouw liveaboard in Indonesië!

Wij kunnen ons voorstellen dat je na het lezen van bovenstaande blog nog veel meer wil weten van de mogelijkheden voor een duikvakantie naar Indonesië of snorkelen in Indonesië. Neem gerust contact met ons op, wij vertellen je graag over onze eigen ervaringen en zijn benieuwd naar jouw reisplannen. Bellen mag natuurlijk ook.
coralia and papua explorers